TJUKURPA-ART


BETEKENIS


Het scheppingsverhaal van de Aboriginals is Tjukurpa en betekent de Droomtijd.

Tjukurpa staat voor een manier van leven waarin ik veel van mezelf herken.  Het is meer dan de wereld die we met onze zintuigen waarnemen en geeft antwoord op belangrijke vragen over hoe alle mensen en dieren in de totale betekenis van het leven passen.

Het leven beschouw ik als een zoektocht naar verbondenheid. Ik zie mezelf als onderdeel van een groter geheel waarin heden, toekomst en verleden als in een cirkel steeds weer terug terugkomen.


De Aboriginals vertellen dit verhaal in Tjukurpa maar ook oude andere oervolkeren zoals Indianen en Sami staan op deze manier in het leven waarin verhalen vertellen centraal staat. Voor hen is de wereld één en ondeelbaar. Alles wat leeft en niet leeft is daar in opgenomen en ze voelen zich niet alleen verbonden met elkaar maar ook met flora, fauna, hemel en aarde. 

Ik wil mijn verhalen vertellen door middel van mijn beelden en andere keramische kunstvormen.

Graag laat ik me hierbij inspireren door allerlei invloeden, culturen, symbolieken en dromen. Dat is mijn Tjukurpa, waar in mijn zoektocht alles steeds meer een plaats krijgt omdat mijn beelden dromen en met gesloten ogen naar binnen kijken.